Parke Temizliği Nasıl Yapılır?
Zeminde olmazsa olmazlardan olan parkelerin temizliği ve bakımının gerektiği gibi yapılması zeminlerin daha hijyenik olmasını sağlar. Bilhassa ahşap parkeler hem en çok kullanılan hem de iki büyük düşmanı olan zemin kaplamalarıdır. Parke temizliği yaparken parkelerin yüzeyinde oluşan çizikler ve su sağlıksız olmasına ve hızla çürümesine neden olabilir. Özellikle parkelerin sulu sulu silinmemesi gerekir. Aksi halde parkeler şişmeye ve açılmaya başlar.
Periyodik olarak parke temizliğinin yapılması zeminde rahatsız edici unsurların meydana gelmemesini sağlaması açısından önemlidir. Parkelerin her ev zemininde kullanılıyor olması konforu, şıklığı ve uzun ömürlü nitelikleri ile ilişkilendirilir. Parke tercihi ekonomik sebeplere de bağlanır. Uzun ömürlü kullanımına katkıda bulunmak için ise parke temizliğinin düzenli ve gerektiği gibi yapılmasına dikkat edilmelidir.
Parke Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Parkeler üzerinde lekelerin oluşması muhtemeldir. Ancak bu durum daha çok düzensiz bir parke temizliği karşısında ortaya çıkar. Görüntüsü ile rahatsızlık veren kalıcı lekelerin oluşmaması için düzenli aralıklar ile parkelerin temizlenmesi gereklidir. Silme işleminden önce muhakkak üzerindeki tozun süpürge makinesi ile alınması gerekir. Süpürge makinesini kullanırken fırça aparatının kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
Fırça parkeler üzerinde çiziklerin oluşmasına sebebiyet verebileceğinden fırçasız aparatın kullanılması önem arz eder. Silme işleminin yumuşak bir vile da bezi ile gerçekleştirilmesi gerekir. Vile da bezinin ıslatılmasından sonra suyunun iyice sıkılması gerektiği de bir başka ayrıntıdır. Parkelerin hijyenik olmasını sağlamak için ise parke temizliğine özel olarak formüle edilen temizleyicilerin kullanılması önerilir.
Bu temizleyicilerden ise vileda kovası içerisine yarım çay bardağı dökmek arzu edilen sonuca ulaşmak için yeterli olacaktır. Temizleyici seçimi aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli detay şudur: Fayans ve mermer gibi yüzey temizleyiciler parkeler için uygun değildir. Bu temizleyiciler parkelerde deformasyonlara neden olabilir.
Silme aşamasından sonra parkelerin cilalanması da gerekli görülür.
Çünkü cilalan parkeler olası çiziklere karşı muhafaza edilmiş olur. Bir kalkan görevi gören cila aynı zamanda parlatmada kullanılır. Cilalamadan sonra cilanın kuruması için 2 gün boyunca üzerine ayak basılmamalıdır. Bir başka temizlik aşaması da zımparalama işlemidir. Bunun için özel olarak geliştirilen parke zımparaları tercih edilmelidir.
Parke Temizliği Aşamaları
İlk etapta süpürge makinesi ile parke üzerindeki tozların alınması gerekir. Parke aralarında toz ve kir partiküllerinin kalması ihtimaline karşı yumuşak yapılı bir fırça ile parkelerin çizilmeden süpürülmesi gerekir. Gerek duyulması halinde zımparalama yapılarak üzerinden bir kat daha süpürge makinesi ve fırça ile geçilir.
Bir sonraki aşama ise zemini silmektir. Uygun temizleyicilerin kullanılarak zeminin nemli olarak silinmesi ve ardından kuru bir bezle kurulanması gerekir. Kurulama yapılmasının gerekliliği ise nemli silme aşamasından sonra parkelerin üzerinde su lekelerinin kalmasıdır. Laminant parke temizliği yine aynı aşamalar halinde yapılmalıdır. Laminant parke temizliğinde arap sabunu kullanımına önem verilebilir. Bu parkelerin suya daha dayanıklı olması biraz daha sulu silinmesi anlamına gelse de üzerinde su izleri bırakması muhtemel olabilir.
Laminantlar üzerinde oje, ruj veya boya kalemi gibi izler bulunuyor ise bulaşık deterjanı ile bu lekelerin çıkartılması mümkündür. Lekeli bölgeye deterjanın damlatılmasının ardından nemli bir bezle ovalanması lekenin çıkmasını sağlar. Parke temizliğinde sirkeli su kullanılması parkeler üzerinde yer alan bakteri ve mikropların etkisiz hale gelmesi açısından önem taşır. Sirke özellikle laminantların parlatılmasında oldukça etkili bir maddedir. Hem derinlemesine temizlik hem de parlatıcı özelliği ile sirke kullanımına gönül rahatlığı ile yer verilebilir.