Bahçe Temizliği
Bahçe Temizliği ve Kullanılan Aletler
Bahçe temizliğinde Ayşe Yalova Temizlik yanınızda. Bahçe temizliği ve bakımı uzaktan bakınca kolay görünebilir ama inanın hiç de öyle değildir. Titiz ve düzenli bir bakım ancak bahçenizin şık ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir.
Bahçe veya balkonunuz varsa ya da saksı çiçekleriyle yetinseniz de bunların bakımı için gerekli malzemeleri kış bastırmadan düzenlemeli, bahçeyi ve malzemeleri kışa hazırlamalısınız. Bu iş can sıkıcı gibi gelse de malzemelerin daha dayanıklı olmasını bahçe ve bitki düzeninizin daha çok keyif vermesini sağlar.
Bahçe Temizliği Nasıl Yapılır?
Garajın duvarına askılık yapın. Buradaki kancalara çeşitli malzemeleri asarsanız ortalık daha düzenli olur.
Kazma, kürek, bel, çapa ve tırmıkların madeni bölümlerini fırça ve telle ovarak temizleyin sonra da bir bezle koruyucu yağ sürün. Ahşap saplarını da parke cilasıyla silerseniz hepsi yenilenmiş ve korunmuş olur.
Yeni sezona hazırlık yapın. Bir kovanın içini kumla doldurun, üstüne yarım litre bitkisel sıvı yağ dökün. Kazma, kürek, bel, çapa veya ne kullandıysanız her kullanmadan sonra birkaç kez bu kovanın içine batırıp çıkarın. Hem parlamış hem de paslanmaya karşı yağlanmış ve korunmuş olurlar.
Eski bir tırmığı duvara asıp çatallarını askı olarak kullanabilirsiniz.
Sulama hortumunu yerde bırakmayın. Bir suntaya bir üçken oluşturacak şekilde üç çivi çakın. Eski sulama hortumunuzdan üç kısa bölüm keserek çivileri bununla kaplayın. Hortumunuzu da bu kancaların üzerine geçirecek şekilde dolayın. Hem düzenli durur hem daha uzun süre dayanır.
Garaj Temizliği
Garajın döşemesi perişan halde mi? Betona dökülmüş yağ lekelerine soda dökerek yarım saat bekleyin ve fırçalayın. Fırçalamanın ardından gazete kağıdı sererek yağı emmesini sağlayın. Betonun kurumasından sonra bir bardak çamaşır deterjanı, bir bardak çamaşır suyu ve bir litre soğuk su ölçüsündeki karışımla yıkayın.
Yağ lekelerinin üstüne birkaç kat gazete kağıdı yayarak da döşemeyi temizleyebilirsiniz. Gazetelerin üstüne su dökerek nemlendirin, kurumasını bekleyin. Kendiliğinden kuruduktan sonra gazeteleri kaldırıp atın, yağ lekelerinin çıktığını görürsünüz.
Yağ lekeleri için bir başka yöntem de ince kum serpmektir. Kum yağı emer bir süre sonra da süpürürsünüz.
Garajınızı elden geldiğince düzenli tutun. Eğer alan küçükse olabildiğince duvarlardan yararlanın. Bisikletleri de duvara asarak yerden kazanabilirsiniz. Hem de ortalık tertipli durur.
Hazır yiyeceklerden kalan boş cam kavanozları atmayın. Çivi, vida gibi malzemeyi dağılmadan korumak için idealdir.
Testereyi kullanmadığınız zaman eski bir sulama hortumundan kestiğiniz bir parçayı enine yarıp kılıf olarak dişlerine geçirin.
Bahçe, garaj ve arabaya gerekli malzemeleri temizlemek için ince bir teli gazyağına batırıp metal kısımlarını ovun. Alüminyum folyoyu sıkıştırıp top haline getirerek bununla yüzeylerini silin. Sonra gazete kağıdıyla kurulayıp yağlayarak kaldırın. (Gazyağı alev alabilir bu nedenle dikkatli kullanın).
Araç ve gereçlerin saplarını kırmızı, mavi, sarı ya da turuncu yağlıboyayla işaretleyin. Bu parlak renkler bahçede çimlerin arasına dağılan gereçleri kolayca bulmanızı sağlar.
Küçük gereçleri yerleştirmek için garajın duvarına çaktığınız kancalı suntanın kancalarından birine ufak bir sepet asın. Bunun içine mala, keser gibi küçük bahçe gereçlerini koyabilirsiniz. Küçük çivilerin paslanmasını engellemek üzere ağzı sıkıca kapalı cam kavanoza koyun. .
Kar küreme küreğinizin ucuna parke cilası sürerseniz karlar üstüne yapışıp donmadan daha rahat iş görürsünüz.
Paslanmayı engellemek için ¼ su bardağı lanolin ile 1 bardak vazelini çok kısık ateş üstünde eritin. Bunun için farklı ölçüde iki kap kullanın. Geniş olanın içine su koyarak kaynatın sonra da ateşi kısıp su olan tencerenin içine daha küçük ve içinde karışım olan kabı koyun. Eriyene kadar karıştırın, ateşten alıp bir cam kavanoza dökün. Biraz soğuttuktan sonra paslanmasını istemediğiniz metal eşyanın üstüne sürüp öylece kurumasını bekleyin.
Bahçe ve toprakla uğraşmaya başlamadan önce korunmak üzere ellerinize vazelin sürün ve tırnaklarınızı da bir kalıp sabuna batırın. Bu yöntem elinizin diken çalı çırpı kesiklerinden ve çatlaklardan korunmasını, tırnaklarınızın dibine de kir ve kum dolmasını engeller.
Mangal Izfarası Temizliği
Yarım su bardağı sıvı deterjanı 2 bardak suyla karıştırıp kalın plastik çöp torbasına ya da çöp kovasına dökün. Izgarayı da içine batırıp torbanın ağzını sıkıca düğümleyin ve sallayın. (Çöp kovası ise ağzını bir naylonla kapatın.) Bir gece beklettikten sonra üzerindeki yanık kir ve tortularını fırçalayıp güzelce durulayın. Izgaranız yeni gibi tertemiz olarak kullanılmaya hazırdır.
Ayşe Yalova Temizlik profesyonel hizmet vermekle beraber siz değerli okuyucularına temizlikle ilgili detaylı bilgiler ve temizliğe dair püf noktalar da paylaşmaktadır. İster hizmet alın isterseniz de bilgilerden faydalanın, bizi takip etmeye devam edin.